Har jag avsagt mig rätten till återanställning?

Fråga: Jag har nyligen sagt upp ett par medarbetare på grund av arbetsbrist, men nu har det uppstått ett behov av att öka personalstyrkan. Är jag skyldig att återanställa någon av de som blev uppsagda, eller har jag frihet att anställa nya personer som jag själv väljer? Vad gäller i sådana här situationer enligt lagstiftningen?

Återanställningsrätt vid arbetsbrist

En arbetstagare som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har, under vissa förutsättningar, rätt till återanställning. Denna rättighet regleras av Lagen om anställningsskydd (LAS) och innefattar specifika krav som måste uppfyllas för att arbetstagaren ska kunna åberopa sin rätt till återanställning.

Villkor för företrädesrätt

För att en arbetstagare ska ha företrädesrätt till återanställning måste uppsägningen ha skett på grund av arbetsbrist. Det innebär att om en arbetstagare sägs upp av personliga skäl eller väljer att säga upp sig själv, så har denne inte rätt till återanställning. Exempelvis, om en anställd sägs upp på grund av nedskärningar i verksamheten, kan denne ha rätt till återanställning, medan någon som sägs upp för att ha misskött sig inte har samma rätt.

Det finns också krav på hur länge arbetstagaren måste ha varit anställd för att ha företrädesrätt. Generellt sett ska arbetstagaren ha varit anställd i minst 12 månader under de senaste tre åren. För tidsbegränsat anställda gäller att om anställningen var av särskild typ, måste den ha varat mer än nio månader för att ge företrädesrätt. Säsongsanställda behöver ha arbetat mer än sex månader under de senaste två åren för att kunna återanställas till en ny säsongsanställning.

Kvalifikationer för återanställning

En annan viktig aspekt av företrädesrätten är att arbetstagaren måste ha tillräckliga kvalifikationer för den tjänst som erbjuds. Detta innebär att den anställde bör ha rätt utbildning och erfarenhet som krävs för den lediga tjänsten. Till exempel, om en arbetstagare som har arbetat som administratör sägs upp och det erbjuds en tjänst som kräver specifik teknisk kompetens, kan denne bli utan företrädesrätt om kvalifikationerna inte matchar.

Geografisk begränsning av företrädesrätt

Företrädesrätten gäller endast för den driftsenhet där arbetstagaren tidigare har arbetat. En driftsenhet definieras som en specifik del av företaget, ofta kopplad till ett geografiskt område. Till exempel, om ett företag har kontor i Stockholm och ett lager i Göteborg, så gäller företrädesrätten enbart för den enhet där arbetstagaren var anställd. En anställd som arbetat i Stockholm har alltså bara rätt till återanställning där, inte i Göteborg.

Tid och turordning för företrädesrätt

Den anställde får företrädesrätt från och med uppsägningstillfället eller från det att besked om att en tidsbegränsad anställning inte kommer att förlängas har givits, och denna rätt gäller i upp till nio månader efter att anställningen har avslutats. För säsongsanställda gäller föreskrifterna från det att besked om att de inte får ny säsongsanställning har givits fram till nio månader efter den nya säsongens början.

Om flera anställda har företrädesrätt, ska turordningen fastställas utifrån deras totala anställningstid. Den som har varit anställd längst har först rätt till den erbjudna tjänsten. Det är viktigt att notera att arbetsgivaren inte kan göra undantag för nyckelpersoner utan att kunna motivera beslutet utifrån kvalifikationerna.

Erbjudande och förlust av företrädesrätt

Om en arbetstagare med företrädesrätt tackar nej till ett skäligt erbjudande om arbete, förlorar denne sin rätt till återanställning. Ett skäligt erbjudande bedöms utifrån faktorer som arbetsuppgifter, lön och sysselsättningsgrad. Om en anställd erbjuds en kortvarig och deltidsanställning som inte motsvarar hens tidigare ställning, kan detta bedömas som ett oskäligt erbjudande, vilket gör att arbetstagaren fortfarande har sin företrädesrätt.

Innan en arbetsgivare kan anställa någon annan än den med företrädesrätt, måste denne förhandla med det fackförbund som den anställde är medlem i. Detta kan vara aktuellt om arbetsgivaren anser att den anställde inte har tillräckliga kvalifikationer för den lediga tjänsten.

Sammanfattning

  • Företrädesrätt gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
  • Arbetstagaren måste ha varit anställd en viss tid för att ha rätt till återanställning.
  • Kvalifikationer för den nya tjänsten är avgörande för företrädesrätten.
  • Rätten gäller endast på den geografiska enhet där arbetstagaren tidigare arbetat.
  • Om flera har företrädesrätt, avgörs turordningen av anställningstid.
  • Erbjudanden måste vara skäliga för att inte förlora företrädesrätten.

KATEGORIER:

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *