Fråga: Vilka regler och förfaranden måste jag följa om jag planerar att anställa en ukrainsk medborgare i mitt företag? Hur påverkar massflyktsdirektivet mina skyldigheter och rättigheter som arbetsgivare i förhållande till ukrainare som söker arbete?
Rättsliga aspekter av anställning av ukrainska medborgare i Sverige
Om du som arbetsgivare har för avsikt att anställa en ukrainsk medborgare är det viktigt att du först kontrollerar deras rätt att vistas och arbeta i Sverige. Detta innebär att du behöver vara medveten om giltigheten av deras arbetstillstånd. Dessutom måste du göra en anmälan till Skatteverket om anställningen senast inom tolv månader från det att anställningen påbörjades. Det är också värt att notera att det är olagligt att anställa personer från länder utanför EU/EES som saknar giltigt arbetstillstånd. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare har en kopia av arbetstillståndet som bevis på att personen har rätt att arbeta.
Massflyktsdirektivet och dess tillämpning
Ukraina är inte medlem i EU/EES, vilket innebär att ukrainska medborgare behöver uppehållstillstånd och arbetstillstånd för att kunna arbeta i Sverige. I samband med den pågående konflikten har EU aktiverat massflyktsdirektivet, vilket ger vissa rättigheter till ukrainare som flytt från sitt hemland. Detta direktiv gäller för:
- Ukrainska medborgare som bodde i Ukraina före den 24 februari 2022,
- Personer som hade skyddsstatus i Ukraina före samma datum, och
- Familjemedlemmar till de ovanstående grupperna.
Ansökan om uppehållstillstånd
För att få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet måste ansökan göras till Migrationsverket inom 90 dagar från det att personen kommit till Sverige. Sökanden behöver visa upp ett biometriskt pass eller andra giltiga ukrainska identitetshandlingar. Om ansökan godkänns av Migrationsverket kommer både uppehållstillstånd och arbetstillstånd att utfärdas fram till och med den 4 mars 2023. Med uppehållstillståndet får personen även ett uppehållstillståndskort (UT-kort) som anger att de har rätt att arbeta i Sverige.
Samordningsnummer och anställningsprocessen
Om den person du anställer ännu inte har fått sitt samordningsnummer kan du ange deras födelsedatum vid anställningen och komplettera med samordningsnumret senare. För mer information om anställning av tredjelandsmedborgare, inklusive ukrainare, kan du besöka Skatteverkets webbplats.
Verktyg: Räkna ut kostnaden för en anställd
Jämlika villkor för alla anställda
Som arbetsgivare är du skyldig att betala arbetsgivaravgifter och dra preliminärskatt som vanligt. Det finns dock undantag om det finns ett SINK-beslut, vilket innebär att du istället gör avdrag för statlig inkomstskatt för personer bosatta utomlands. Vid anställning av ukrainska medborgare, eller andra under massflyktsdirektivet, måste samma regler och villkor tillämpas för alla anställda. Detta inkluderar lön och andra förmåner. Arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal ska också följa dessa regler.
Avslutande länkar och resurser
Här är några användbara länkar för mer information:
Sammanfattning
För att sammanfatta, här är de viktigaste punkterna att tänka på när du anställer ukrainska medborgare i Sverige:
- Kontrollera alltid arbetstillståndets giltighet och gör en anmälan till Skatteverket inom rätt tidsram.
- Ukrainska medborgare kan omfattas av massflyktsdirektivet, vilket ger dem rätt till uppehållstillstånd och arbetstillstånd.
- Jämlika villkor måste tillämpas för alla anställda, inklusive lön och förmåner.
- Var medveten om eventuella skatteavdrag och regler kring anställning av tredjelandsmedborgare.
Inga svar