Svar på vanliga frågor

Här kan du hitta svaren på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp. Om det du undrar över inte får något svar här, eller någon annanstans på hemsidan, skicka oss ett meddelande via facebook eller mejla till picacon@live.se, så svarar vi så fort vi kan!

 

 

Vad kostar en biljett till PicaCon 2024?

En biljett till PicaCon kostar 150 kronor för dig som anmäler dig senast 31 mars. Den gäller för hela helgen, från fredag 5 april till söndag 7 april, och sovsalsplats ingår för den som behöver det. Om du behöver sovsal måste du uppge det i din anmälan.


För dig som anmäler dig 1 april eller senare, eller som köper din biljett på plats i entrén utan föranmälan, kostar biljetten 250 kronor per person, och sovsalsplats kan inte garanteras. Anledningen till att biljetten blir dyrare efter 31 mars är att vi har blivit så många deltagare på PicaCon att vi närmar oss maxkapacitet för hur många besökare lokalen klarar av, och arrangörsgruppen vill få bättre koll på hur många besökare som har för avsikt att komma.

 

För småbarnsfamiljer erbjuder vi möjligheten att besöka PicaCon under en dag. Familjebiljetten gäller endast under lördag 6 april för 2 vuxna tillsammans med max 2 barn under 10 år, och kostar 200 kronor. Biljetten kan inte förbokas och sovsalsplatser ingår inte.

 

 

Hur betalar jag min biljett?

Enklast är om du betalar via bankgiro. Hur du går till väga står i bekräftelsemejlet som du fick som svar på din anmälan. Du kan betala med bankgiro fram till tisdag 2 april.

Om du inte kan betala via bankgiro, kan du betala i konventets entré. Där kan du betala med kontanter eller kort.

 

Snälla - betala inte med 500-lappar, varken i entrén eller i konventets cafeteria! Det är jättesvårt för oss att få tag i växelpengar och växel går åt väldigt fort när någon vill betala en panpizza med 500-lapp. Samla på er en blandning av 200-lappar, 100-lappar, 50-lappar, tjugor och mynt innan konventet och betala med dem, så blir vi gôr-glada!

 

 

Varför måste jag uppge mitt personnummer när jag anmäler mig?

Vi ber om ditt personnummer (år, månad, dag + fyra siffror) helt enkelt därför att det är bra att ha om något skulle hända. Om till exempel en brand skulle inträffa är det bra att kunna berätta för Räddningstjänsten vilka personer som har varit på konventet, vilka som finns på uppsamlingsplatsen och vilka som saknas.

Ditt personnummer blir bara känt av två personer: Hannah (huvudansvarig) och Mikaela (sjukvårdsansvarig). Vi sprider det inte vidare till andra föreningar eller organisationer.

Om du är transperson men inte har ett personnummer som stämmer överens med din könsidentitet: uppge ditt tilltalsnamn (det du vill bli kallad) och ditt personnummer i din anmälan.

 

 

Var ligger sovsalarna?

Det finns tre olika sovsalar som ligger i två olika byggnader. Kika in på sidan Sovsalar och läs mer där! Där står det också om omklädningsrum och duschar.

 

 

Jag vill inte dela omklädningsrum med andra. Var kan jag byta om och duscha?

För dig som av någon anledning inte vill byta om och duscha tillsammans med andra finns det ett enskilt omklädningsrum med dusch, som ligger i Brogårdshallen. Omklädningsrummet får bara användas av en person i taget och kan låsas inifrån. Vänligen respektera att många kan vilja använda de här duscharna och använd inte utrymmet längre tid än 15 minuter.


I det enskilda omklädningsrummet kommer det inte vara tillåtet att använda parfym, deodorant och hårsprej. Naturligtvis kan du använda de enskilda duscharna även om du har din sovsalsplats i någon annan sovsal än Brogårdshallen.

 

 

Är konventet tillgänglighetsanpassat?

Brogårdsskolan är tillgänglighetsanpassad för rullstolsanvändare, med breda dörröpppningar utan trösklar, hissar mellan våningsplanen och RWC. Det finns dock inte installerad hörslinga och inte ledstråk.


Om du har en funktionsvariation som gör att du behöver använda hiss och/eller handikapparkering vill vi att du skriver det i din anmälan, så att vi kan ordna ett hisskort och/eller parkeringstillstånd åt dig. Hisskortet gör att du kan använda hissarna och parkeringstillståndet gör att du kan använda parkeringen P1 (se sidan Parkering).


Sovsalarna Brogårdshallen och Matsalen är tillgängliga för rullstolsanvändare, men har inte hörslinga eller ledstråk. 

 

 

Får min personliga assistent/tolk/ledsagare följa med in på konventet?

Du som har behov av personlig assistent, tolk eller ledsagare under konventet får ta med denna person kostnadsfritt, under förutsättning att ni har föranmält er tillsammans och i anmälan uppgivit att denna andra person är personlig assistent, tolk eller ledsagare. Föranmälan kan göras fram till klockan 12 den 4 april, alltså torsdagen innan konventet börjar.

 

 

Kan min ledarhund/servicehund följa med in på konventet?

Ja, du som har behov av en ledarhund eller annan servicehund får ta med hunden in på konventet. Hunden ska emellertid vara utrustad med väst eller annan utrustning som tydliggör att den är ledarhund eller servicehund, och vi ser helst att du föranmäler dig och din ledarhund/servicehund. Anmälan kan göras fram till klockan 12 den 4 april, alltså torsdagen innan konventet.


Vi kan tyvärr inte erbjuda sovsalsplats där ledarhund eller servicehund kan medfölja.

 

 

Jag är allergiker - hur funkar det på PicaCon?

Om du är allergiker vill vi att du berättar det för oss i din anmälan - alldeles särskilt om du har luftburna allergier eller matallergier. Då kan vi göra vårt bästa för att minimera risken för allergiska reaktioner.

 

På PicaCon är det förbjudet att medföra nötter och citrusfrukter in på konventet och i sovsalarna, men produkter kan fortfarande innehålla spår av nötter eller citrus och därför kan vi inte garantera att lokalerna är helt fria från dessa. Ta alltså gärna med dig din allergimedicin.

 

Pälsdjur är inte tillåtna inomhus på konventet, med undantag för ledarhundar och servicehundar. Pälsdjur får heller inte vistas i sovsalarna.

 

Parfym, hårsprej och deodorant får bara användas på särskilt anvisade toaletter och omklädningsrum. Tyvärr kan vi inte garantera att resten av konventet är fritt från starka dofter, på grund av byggnadernas utformning och ventilationssystem - säg till en funkis eller arrangör om du känner av problem!

 

Rökning får endast ske på särskilt anvisad plats (rökruta). Detta gäller även vape-rökning/e-cigaretter.

 

 

Vilken slags mat och fika kan jag köpa på PicaCon?

PicaCons cafeteria erbjuder frukost, mackor, godis, kaffe, te, läsk och snacks, men också varm mat i form av toasts, nudlar, panpizza och piroger. Till all varm mat finns vegetariska alternativ, och vi försöker även erbjuda veganska alternativ. Glutenfritt bröd och frukostflingor, samt laktosfria och mjölkfria produkter, försöker vi se till att alltid ha i cafeterian. De ligger emellertid inte alltid framme, så säg till cafeteriapersonalen om du behöver allergivänliga produkter så tar de fram det.

 

Om du vill köpa eller äta mat någon annan stans finns gott om alternativ i Kristinehamn. Vår närmaste mataffär ligger bara tio minuters promenad från konventet och inom mindre än tio minuters promenad ligger flera gatukök, pizzerior och restauranger med svensk, italiensk, kinesisk, thailändsk, japansk och koreansk mat. Om du har bil eller är redo att promenera 15-20 minuter når du fler restauranger, McDonalds och Burger King samt ytterligare två mataffärer.


Du kan använda vår digitala karta (finns under Kartor) eller besöka infodisken vid konventets entré så får du både karta och vägbeskrivning!Är det här verkligen det sista PicaCon? Varför?

Ja, PicaCon 2024 är det sista PicaCon som kommer att arrangeras, av flera anledningar. Dels har konventet vuxit väldigt mycket sedan vi först arrangerade det år 2009, vilket innebär att det krävs mer arbete och mer tid för att få konventet att fungera; dels har vi som är arrangörer blivit äldre och våra livssituationer ser annorlunda ut än de gjorde för 15 år sedan. Vi älskar PicaCon och den fantastiska och mysiga mötesplats som vi har fått skapa tillsammans med er alla, men vi vill sluta på topp och vi hoppas att ni alla vill vara med och fira av det här fantastiska kapitlet i vår gemenskap. Vem vet vad som kommer härnäst?