Skatteregler för utländska anställda i Sverige

Den 1 januari 2021 trädde nya skatteregler i kraft som påverkar anställda bosatta utomlands. Tidigare var dessa personer inte skattskyldiga i Sverige om de följde den så kallade 183-dagarsregeln, som innebär att en person som vistas i Sverige i högst 183 dagar under en 12-månadersperiod inte behöver betala skatt här. Men nu måste dessa anställda betala skatt i Sverige om de arbetar här, oavsett längre tidsperioder. Dessutom har utländska arbetsgivare fått ansvar för att dra av och betala svensk preliminärskatt på de löner som betalas ut till sina anställda som arbetar i Sverige.

Undantag för kortvarigt arbete

Det är viktigt att notera att det finns ett undantag för personer som arbetar högst 15 dagar per år i Sverige, eller en sammanlagd tid av högst 45 dagar. Dessa personer behöver inte betala inkomstskatt i Sverige, vilket kan vara en fördel för kortvariga projekt eller uppdrag.

Definition av ekonomisk arbetsgivare

En ekonomisk arbetsgivare definieras som den part som drar nytta av det arbete som utförs. Detta bedöms utifrån flera kriterier, såsom: kontroll och ledning, vem som tillhandahåller arbetsredskap och material, och vem som bestämmer över arbetsschema och semester. Om du hyr in arbetskraft från ett annat land för att utföra arbete i Sverige, kan du betraktas som ekonomisk arbetsgivare, vilket innebär att du får skatteplikt.

Skatteavdrag för utländska arbetstagare

När ett utländskt bemanningsföretag betalar för arbete som utförs i Sverige, ska skatteavdrag göras på 30 procent av ersättningen. Detta gäller dock endast om företaget inte har en fast driftställe i Sverige. För att avgöra huruvida skatteavdrag ska göras, kan den utländska utbetalaren ansöka om ett beslut från Skatteverket, som klargör skattepliktigheten.

Registrering och ansvar

Utländska bemanningsföretag som inte har fast driftställe i Sverige måste registreras hos Skatteverket för att kunna göra skatteavdrag. Det är också viktigt att beakta regler kring skattelättnader och ansvar för socialavgifter, vilket kan påverka både den anställde och arbetsgivaren.

SINK – Statlig inkomstskatt för utomlands bosatta

Utländska arbetstagare som får skattepliktig inkomst från ett utländskt bemanningsföretag och har beviljats SINK (statlig inkomstskatt för utomlands bosatta) ska redovisa och betala skatt för ersättning som inte omfattas av skatteavdrag. Det är värt att notera att personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige inte är skyldiga att registrera sig hos Skatteverket.

Skatteavdrag på ersättning till utländska bemanningsföretag

Som ekonomisk arbetsgivare är du skyldig att göra skatteavdrag på ersättning till utländska bemanningsföretag eller fysiska personer med begränsad skattskyldighet, för arbete som utförts i Sverige. Om det utländska bemanningsföretaget är godkänt för F-skatt, behöver du dock inte göra något skatteavdrag. Detta kan underlätta för både arbetsgivare och anställda.

Sammanfattning

För att sammanfatta de viktigaste punkterna:

  • Från och med 1 januari 2021 måste utländska anställda som arbetar i Sverige betala skatt här, oavsett tidigare skattebefrielser.
  • Personer som arbetar högst 15 eller 45 dagar per år i Sverige undantas från inkomstskatt.
  • Ekonomisk arbetsgivare definieras utifrån kontroll och nytta av arbetet.
  • Utländska företag måste registreras och kan ansöka om beslut från Skatteverket angående skatteavdrag.
  • SINK gäller för utländska arbetstagare utan registrering om de inte är folkbokförda i Sverige.