Aktiviteter
Foto: Konan, 2014

Cosplay - tävling och parad


Här hittar allt du vill och behöver veta om cosplayparaden och cosplaytävlingen! Här hittar du också länken för anmälan till cosplaytävlingen.

Nördkreatörerna


Nördkreatörerna kommer tillbaka till PicaCon 2022 och i sina rum kommer de bland annat att erbjuda följande:

  • Escape Room: Attentatet - ett helt nytt rum där ni behöver avslöja Vem? När? och Var? ett attentat kommer genomföras.
  • Two Rooms and a Boom - succén är tillbaka. Lite som maffia/varulv, men utan att någon åker ut. och med 15 minuters rundor hinne vi många partier per kväll.
  • NerdQuiz - dags att gnugga geniknölarna tillsammans och ta reda på vilka som kan mest om nördkulturen. Eventuellt blir det flera Quiz på lite olika teman.
  • 1000 Blank White Cards - spelet där vi som spelar skapar spelet samtidigt som vi spelar spelet. Och sedan är delar av det spelet med i alla framtida spel vi spelar av spelet.
  • Brädspelshäng - precis vad det låter som! Vi tar med ett gäng spel och spelar och umgås tillsammans med er.
Karlstad spelkulturförening


För dig som tycker att en nördhelg bäst spenderas med tärningar eller en pensel i högsta hugg rekommenderar vi starkt ett besök till Karlstad spelkulturförening! Här kan du spela brädspel och testa på figurmålning. Kanske blir det även tillfälle för något rollspel? Rollspel: Goblin Quest


"A new day dawns in the Great Battle Camp. The orcs march in the square outside their barracks, the hobgoblins file and crossreference in the Grey Wards, the bugbears plot and scheme in the Dun Inn. Above it all, the Black Tower of the wizards stands proud, holding the wicked sorcerer-generals that command the army to The War. And underfoot, in the dank caverns under the world, in the Green Pits, spawn the goblins. The goblins are bred for war, for cannon fodder, for hopeless attacks, for death.

You are a goblin. You have one week to live and you are going to make a mark. You are going to undertake... a goblin quest."


Ta chansen att vara med och testa Goblin Quest - ett rollspel utan spelledare men med oanade möjligheter till ett fantastiskt äventyr. Spelet går inte ut på att vinna, utan att ha kul och berätta en historia tillsammans!


Du behöver inte ha någon tidigare rollspelsvana och rollspelet funkar för spelare i alla åldrar. Det finns 5 platser, så först till kvarn gäller. Anmälan sker vid aktivitetsrummet på konventet.


Plats: Rollspelsrum 1

Tid: Fredag kl. 18.00 och lördag kl. 13.00 (två olika spel)Blackbox-lajvI PicaCons eget blackbox-lajv får alla deltagare en roll och kastas sedan in i en rollspelsvärld där var och en måste försöka agera som den karaktär de fått. Målet med lajvet är att ta sig ut ur blackboxen. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att lajva för att vara med och vi går igenom alla regler - både för uppförande och för hur vi spelar ut olika fysiska handlingar - innan lajvet drar igång. 


Plats: Aktivitetsrummet

Tid: Fredag klockan 22.00
SpontanlekarIbland vill man bara släppa loss och leka lite - och då finns Aktivitetsrummet här för dig! Funkisarna i Aktivitetsrummet har massor av bra lekar på lut, så när det börjar klia i fingrarna är det bara att du kikar in, så sätter vi igång!

FemkampFemkampen är lekarnas lek där din mångsidighet verkligen sätts på prov. Du och övriga deltagare delar upp er i lag och deltar sedan i fem olika lekar där ni får poäng efter er prestation. Laget som får högst poäng sammanlagt, vinner! 


Start: Aktivitetsrummet

Tid: Söndag klockan 11.00


Quiz: MusikalerÄr du en av dem som hellre lyssnar på musikal-soundtracks än annan musik? Citerar texter ur dina favoritsolon? Älskar du helt enkelt musikaler? Då är det här quizet för dig!


Start: Aktivitetsrummet

Tid: Lördag klockan 17.00


The AgencyThe Agency är en förening vars syfte är att öka den psykiska hälsan och minska ensamheten med hjälp av vår passion för allt nördigt. Föreningen är inspirerad av animen och mangan Bungo Stray Dogs där karaktärerna hjälper andra ur utanförskap i samhället


The Agency kommer att hålla i flera aktiviteter och tävlingar under konventet och du hittar schema över The Agencys aktiviteter här.


Foto: Thuy Bui, 2016

Digitala spel


Om du gillar elektroniska och digitala spel, så finns det en avdelning på PicaCon just för dig! Här kan du spela massor av olika tevespel eller försöka sätta highscore på något av flipperspelen!

Chokladprovning


Björn från Krukmakeri Hemjord kommer tillbaka och kör en favorit i repris: den fantastiska chokladprovningen!


Choklad är långt mycket mer än bara ljus eller mörk. och under den här provningen bjuder Björn på choklad från världens alla hörn och berättar allt du kan tänkas vilja veta om en av världens trevligaste bönor.


Plats: Föreläsningssalen

Tid: Söndag kl. 10.30-12.00

Anime i Sverige - en lång historia


Kom och var med när Simon Sandberg föreläser om animens historia i Sverige från 70-talet och fram till idag!
Simon tar dig med från det att små uthyrare tog in obskyra grejer på 70-talet, till Wendros-revolutionen på 80-talet och hur vindarna vände på 90-talet, till Mangaboomen på 2000-talet och allt vad dessa epoker inneburit för den nördkultur som finns i Sverige idag! Kom och häng med på en tidsresa i en sällan berättad del av historien!

Föreläsningen pågår cirka en timme.

Plats: Föreläsningssalen

Tid: Lördag kl. 17.00

 Fanfictiontävling


Är du en fena på att hitta på fantastiska historier på nolltid, eller gillar du helt enkelt bara att försätta karaktärer i dråpliga situationer? Då kanske fanfictiontävlingen är något för dig!


I fanfictiontävlingen tilldelas du två karaktärer ur en slumpgenerator, och har sedan en timme på dig att skriva en historia om dem. På kvällen hålls en uppläsning där alla fanfics läses upp och en vinnare koras!


Du kan börja skriva när som helst mellan klockan 10 och 21 på lördagen. Uppläsningen äger rum kl. 21.30 på lördag kväll!


Plats: Pysselrummet

Tid: Skrivtid lördag, 1 timme mellan kl. 10 och 21. Uppläsning lördag kl. 21.30
SeriestafettSeriestafetten går till så att alla deltagare får ett papper med 6 rutor. Var och en ritar en bild i första rutan på sitt papper, och skickar sedan vidare pappret till personen bredvid. Därefter ritar alla något i ruta 2 på pappret framför sig, som är en fortsättning på vad som händer i ruta 1. När alla sex rutor är ifyllda går vi tillsammans igenom serierna vi har skapat! 


Plats: Pysselrummet

Tid: Fredag klockan 20.30


NinjajaktenNinjajakten är en klassiker på PicaCon, så självklart kommer den tillbaka i år igen! I Ninjajakten får varje deltagare ett band som de ska sätta fast vid sina kläder. Bandet ska bäras synligt och leken går till så att alla deltagare försöker ta band från varandra. Du kan bara kulla någon (ta deras band) om de inte kan se dig! Lyckas du kulla någon måste de ge dig alla sina band. Blir du av med ditt band kan du hämta ett nytt i aktivitetsrummet, som är "safezone", men se upp! Du har bara tre liv, sen är du ute ur leken... 


Start: Aktivitetsrummet

Tid: Start lördag klockan 10.00, slut lördag klockan 21.30


Quiz: Nordisk mytologiHur mycket kan du egentligen om årets tema, nordisk mytologi? Nu har du chansen att flexa dina kunskaper i årets temaquiz!


Plats: Aktivitetsrummet

Tid: Lördag klockan 15.00


Among Us - live!


Har du också fallit offer för det hjärtrusande rymdäventyret Among us där man inte kan lite på någon? Alla är ute efter dig, dina vänner är dina fiender, du kan inte gömma dig och plötsligt så har du en kniv i ryggen?


På PiccolaCon har du chansen att köra Among us i liveversion! Vi kör tre spelomgångar under helgen, en gång på fredagen och två på lördagen, och varje omgång har plats för 4-10 spelare. Anmälan sker på plats på konventet och vi går igenom reglerna inför varje spelomgång. Var med och lös pusslen och rädda skeppet innan förrädaren tar dig!


Plats: Samling vid entrén

Tider: Fredag klockan 20.30, lördag klockan 13.30 och 20.30


Drag - seminarium med Teater Skaka


Dragking är ett ord som börjar att sprida sig mer och mer i Sverige. Men vad innebär då detta? Det är en tolkningsfråga men oftast brukar det beskrivas som att en feminin person uppträder som en maskulin karaktär på scen i underhållningssyfte.

I detta seminarium får ni möjlighet att träffa Jenny Wellander Bergman som har över 7 års erfarenhet av att uppträda professionellt som king både i teater och showsammanhang. Under detta seminarium så får ni lite tips och trix angående:

  • Kroppsspråk och status – hur man kan använda sig av kroppen, de små detaljerna som förstärker en karaktär
  • Röst – hur man kan arbeta med rösten för att förstärka.
  • Sminkning / applicera skägg – tips på olika tekniker
  • Skuggning / smink – hur man skuggar sitt ansikte med hjälp av smink för att förstärka de maskulina dragen

Det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor.


Plats: Föreläsningssalen

Tider: Lördag klockan 14.00