Aktiviteter

Aktiviteter, tävlingar och annat skoj!

Här hittar du info om vilka lekar, tävlingar, föreläsningar, workshops och annat roligt som kommer hända under PicaCon! Vill din förening komma till PicaCon och hålla aktiviteter, lekar och tävlingar? Skriv ett meddelande till oss på facebook eller till vår mejl, picacon@live.se och berätta om vad ni vill göra!

Doctor Who-rummet

Har du en brinnande passion för gamla sci-fi serier från Storbritannien? Letar du konstant efter en blå låda att resa runt i? Eller är du kanske bara ett fan av Doctor Who? Då finns Doctor Who-rummet här för dig! Doctor Who-rummet håller dörrarna öppna för alla Whovians varje dag. Känner du för att sitta runt och ta det lugnt ett tag? Kom över för lite pyssel och spel med DW-tema! Eller varför inte besöka några av de större eventen, som det traditionella meetupet på fredagen? Utöver det lovar Doctor Who-rummet massor av andra event och lektstunder under hela helgen.

Allons-y, allihopa!

Besök Doctor Who-rummets facebooksida för mer information och event.
Foto: Christer Gustafsson

Föreläsning: Mobbning inom cosplay

Mobbning är en stor del av mångas liv. Det sker i skolan, på nätet och många utsätts för mobbning varje minut. Cosplaygemenskapen är tyvärr inget undantag. Oavsett om du själv har utsatts för mobbning eller inte, så är den här föreläsningen en möjlighet att både lära dig mer om vad mobbning är, hur det funkar och hur du kan göra något åt att mobbning fortfarande pågår.

I den här föreläsningen får du lära känna Lizandra, också känd som Mizzpig Cosplay, som dedikerat jobbar för att inte andra ska känna sig lika utsatta som hon gjort. Under föreläsningen kommer Lizandra bland annat prata om fatshaming, slutshaming, näthat och troll.

Besök MizzPig Cosplays facebookevenemang för föreläsningen.


CondraDargo @ PicaCon!

Är du nyfiken på sällskapsspelens framtid eller hur man blir något av en YouTube-stjärna? Då ska du passa på att gå på en av Tomas "CondraDargo" Engströms föreläsningar! Han kommer att surra runt på PicaCon hela helgen för att umgås, spela spel och inte minst hålla ett gäng föreläsningar om allt från hur man startar upp en YouTube-kanal till de bästa sällskapsspelen, alla kategorier. Mer info om föreläsningarna hittar du alldeles här nedanför, länk till hans finfina recensioner hittar du här!


Moderna sällskapsspel - en introduktion

Känns det bekant med långutdragen krigföring som sår en djup osämja, eller att plötslig bankrutthet tvingar en att lämna spelsällskapet? Låna ut en stund av din tid och få en liten men uppiggande inblick i varför dagens sällskapsspel är så mycket bättre!


Moderna sällskapsspel - nygammal underhållning

Samarbete, asymmetrisk vinst, spelkomponenter som byts ut, solitäräventyr med mera; det har verkligen hänt mycket med sällskapsspelens mekanik och utförande sedan Risk och Monopol! Lär dig allt om vad som är populärt idag och varför sällskapsspel plötsligt är på allas läppar!


Att slå sig in på YouTube

Hur gör man sig synlig på YouTube och lär sig tala till en kamera? Tomas delar med sig av sin historia och sina erfarenheter under sina 8 år som YouTube-profil!
Föreläsning: 3D-printing och cosplay

För många är hantverk och tillverkning en stor del av cosplay och det kommer hela tiden nya material och metoder. En av de metoder som växer just nu är 3D-printing. Men vad är det? Vilka möjligheter finns det? Hur går det till? Är det inte lite fusk att bara få fram färdiga saker?

Lennart från cosplayduon Random Cosplay berättar om hur han använder sig av 3D-printing till sina cosplays och svarar på frågor om 3D-tekniken.

Läs mer på Random Cosplays facebookevenemang för föreläsningen!Lakritsprovning med Björn

För er som är PicaCon-veteraner så vet ni att det nästan inte är PicaCon utan att Björn kommer från Krukmakeri Hemjord och tar oss med på en smakresa utan dess like. Genom åren har vi testat teer och choklad från världens alla hörn och i år återvänder vi till lakritsen! Så här skriver Björn om provningen:

Lakrits är inte salt! Lakrits är inte alltid det man tror, lakrits är inte salt eller söt utan något helt annat. Det här är en lakritsprovning ni kommer att få dofta, dricka och tugga. En stund som kanske kommer förändra er syn på vad lakrits egentligen är. Vi kommer ta reda på varifrån lakritsen kommer, hur den smakar, hur blir det godsaker av den och kanske det som är mest intressant, vilken lakrits är MIN favorit. Under provningen kommer kommer vi att smaka oss igenom alla typer av lakrits, vilket troligtvis innebär att många nya upplevelser med lakrits kommer att uppstå.

Så för er som gillar smakupplevelser och i synnerhet lakrits är detta något för er :)


Som en extra bonus så erbjuder Krukmakeri Hemjord i år på en fin rabatt för alla PicaCons besökare! Om du besöker Krukmakeri Hemjord och visar upp ditt konventsband så får du 15% rabatt på fika i caféet och 10% rabatt på övrigt sortiment i butiken. Hur bra som helst!

Besök Krukmakeri Hemjords facebooksida och instagramkonto.Mystikens Samfund

Sedan flera år tillbaka är Mystikens Samfund etablerade som ett av PicaCons stadigaste spelhak och i år är de tillbaka för att ge er ännu mer av det ni älskar: turneringar i Cthulhu Wars och Game of Thrones! Det är bara att kavla upp ärmarna och visa vem som är boss! Är du nyfiken på andra spel och rollspel, eller vill veta mer om förenings alldeles egenutvecklade rollspelssystem, så går det förstås också bra. Du hittar Mystikens Samfund på deras facebooksida.Föreläsning: Verklighetens alkemi

Är du också en av dem som varit nyfiken på alkemi? Vad var det för något egentligen, och varför sysslade folk med alkemi? Författaren och serietecknaren Magic Frigren berättar om alkemins uppkomst i det gamla Egypten, hur alkemin utvecklades genom historien och om hur alkemisterna ville hitta och förstå sina sanna jag och uppnå kunskap om universums hemligheter.

Magic kommer även att berätta om hur alkemin spelar in i romanen Transformationen, som du förstås också kan köpa vid Magics bord i Artist Alley.AFISH

För dig som gärna sitter och hänger en stund med trevligt folk och spelar spel eller kanske leker en stund så rekommenderar vi varmt ett besök till AFISHs rum. Här kommer du också kunna vara med i fanfictiontävlingar och ha det allmänt najs under hela konventet!

Ta en sväng förbi AFISHs facebooksida för ett hum om all deras fina verksamhet till vardags!Sagostund

Vill du varva ner inför natten eller börja dagen med en mysig och stillsam aktivitet? Då kanske PicaCons sagostund är något för dig! Slå dig ner för en stund medan vi högläser, kl. 23.30 på fredag och lördag kväll och klockan 09.00 på lördag och söndag morgon.PEZ-byggartävling

Bevisa dina byggmästarskills i en tävling som sätter din fingerfärdighet på prov! Anmäl dig i cafeterian, begränsat antal platser.Funny Bunny

Upp till bevis - hur många marshmallows får du plats med? Begränsat antal platser, anmäl dig i cafeterian senast klockan 15 på lördagen!Besökarnas auktion

Har du härligt nördiga grejer du inte använder? Har du blivit för lång för din gamla maidcosplay? Har du manga du inte läser längre? Fullt i figurinhyllan? Då kanske du är sugen på att ta med dem och sälja på PicaCon för lite extra cash!

Vi arrangerar en auktion för besökare under konventet, där vi börjar på ett pris och jobbar oss uppåt! Vem vet, kanske kan du hitta den där peruken du letat efter? En ny anime? Plushies och alpackor vars kramgohet är out of this world? Kom och ropa in dina favoriter i aulan klockan 18 på fredag!

Du kan lämna in dina saker vid en disk i info från att konventet öppnar och fram till klockan 17.30.


OBS!

Du får lämna in max 5 enheter av grejer till auktionen. Fem mangavolymer som säljs en och en räknas som fem enheter, men fem mangavolymer som säljs tillsammans till ett paketpris räknas som en enhet. Utropspriset måste vara minst 20 kronor.

Om väldigt många personer skulle lämna in saker till auktionen förbehåller vi oss rätten att stänga inlämningen tidigare.
Rollspel: Atomic Highway

Är du nyfiken på att testa bordsrollspel i allmänhet eller nyfiken på Atomic Highway i synnerhet? Kom med och spela en omgång!

Atomic Highway är ett rollspel i en postapokalyptisk setting som är roligt och går snabbt att lära sig. Det kommer att finnas tärningar på plats och färdiga karaktärer som låter gruppen komma igång med spel snabbt. Under konventet finns två speltillfällen: fredag och lördag kväll, kl. 18.00 till 22.00.

Varje speltillfälle har plats för fyra deltagare, föranmälan sker hos LadyLiisa i Artist Alley. Hos LadyLiisa kan du också få svar på dina frågor om spelet och speltillfällena.Spelmusikquiz och Nördquiz

Är du redo för ett par riktigt kluriga frågesporter som verkligen testar dina nördkunskaper? I så fall ska du bege dig till föreläsningssalen och delta i spelmusikquizzet på fredag och nördquizzet på lördag! Klurigt, klurigt, men roligt, roligt - och nördiga priser utlovas förstås till vinnarna!Raison d'Être

Värm upp stämbanden och greppa micken - det är dags för karaoke! Hos Raison d'être hittar du ett enormt utbud av musik att sjunga loss till, från klassiska animeintron och en och annan Disney-klassiker till det senaste inom j-rock, k-pop och massor av andra genrer. Vill du så kan du även delta i en karaoketävling. Lycka till!Föreläsning: Mermaiding och cosplay - hur, när, var och varför?

Är du nyfiken på den nya trenden mermaiding? Längtar du också efter att få dra på dig din alldeles egen fena och graciöst simma genom klarblått vatten? Då ska du komma och lyssna när Emma och Lizandra från Mermaids of Jönköping berättar allt om mermaiding!

Ta chansen att lära dig mer om hur mermaiding vuxit fram och var communityn befinner sig idag. Varför håller man på med mermaiding? Hur gör man om man vill börja? Och går det att kombinera med cosplay? Få svar på alla dina frågor och passa på att känna och titta på olika fenor.Mono-Polly

Mono-Polly är en förening som erbjuder långt många fler aktiviteter än bara Monopol! Här kan du fördriva många timmar med att spela brädspel och leka lekar med trevligt folk. Du kan också ta chansen att få lära dig hur man löser en Rubiks kub och vässa dina skills i schack. Mer info om föreningen hittar du på deras facebooksida.Epos

För första gången kommer lajv- och spelföreningen Epos till PicaCon! De håller allt som oftast till i Borlänge men packar nu med sig ett gäng brädspel och rollspel för alla PicaCons besökare att vara med i. Kanske kan det till och med bli något litet lajv under helgen! Klicka in på deras facebooksida för att se allt vad mys de hittar på till vardags!Dramatis Personae

Behöver du ta en paus från konventet och verkligheten en stund? Då kanske Dramatis Personaes rum är din tillflyktsort! Njut av en kopp te och stämningsfull musik, pyssla och skapa rollspelskaraktärer, eller varför inte låta dig svepas med i ett bordsrollspel? Här hålls också den nervkittlandde Dödsleken om nätterna - missa inte att skriva upp dig för den! Om du är nyfiken på föreningen kan du besöka deras hemsida för textrollspel.Rollspel: "Rädda PicaCon från zombieinvasionen!"

Har du någon gång drömt om att uträtta hjältedåd? Nu har du chansen!

På lördag mellan kl. 14 och 18 kan du vara med på ett bordsrollspel där du och dina medspelare måste rädda konventet från en zombieinvasion! Det finns plats för 3-6 spelare och du kan anmäla dig i förväg hos LadyLiisa i Artist Alley.
ConFusion

Som grädde på PicaCon-moset får vi besök av en annan konventsarrangerande grupp - ConFusion! De kommer leka och peppa runtom på konventet och du har till och med chansen att vara med och tävla om en biljett till årets konvent! Du hittar mer info om ConFusion på deras hemsida.Karlstad Spelkulturförening

Har du inte hittat ditt häng än? Då är du välkommen till Karlstad Spelkulturförenings brädspelsbar! I år har föreningen satsat ännu mer på att skapa en avslappnad miljö fylld med spelhäng och annat kul! Sen att det kan bli lite sena kvällar med varulvar och farliga shootouts i öknen, det är en helt annan sak!

Länk till deras facebookgrupp har du här!Dream Café och OHSHC

Dream Café är tillbaka och i år har de utökat både den mysiga auran och menyn! Allt som säljs kommer vara både gluten- och laktosfritt, och caféet gör en stor satsning på att även den som är vegan eller vegetarian ska hitta något gott att mumsa på!

På fredagen kommer Ouran High School Host Club på besök till caféet, så om du vill fika med din favorit-host, se till att skriva in ett besök till Dream Café i er kalender!

Under helgen kommer det att finnas mer spel och lekar än föregående år, och vi hoppas alla vill delta i de lekar och tävlingar som vi kommer ha - så håll utskick efter uppdateringar. För uppdatering under konventets gång finns Dream Cafés facebooksida, håll utkik där!