Aktiviteter och scheman


Här nedanför hittar du information om lekar, tävlingar och andra aktiviteter som kommer att äga rum under PicaCon! När vi kommer närmare konventet kommer du även att hitta scheman här.Foto: Dennis Östensson, 2022

Cosplay - tävling och parad


Här hittar allt du vill och behöver veta om cosplayparaden och cosplaytävlingen! Här hittar du också länken för anmälan till cosplaytävlingen.

Foto: Thuy Bui, 2016

Workshop: "Springvikarierna"


Välkommen att vara med på workshopen "Springvikarierna - brädspel för samhällsdiskussion" tillsammans med speldesignern Felix Falk!


Tillsammans spelar ni brädspelet Springvikarierna, som handlar om att överleva en månad på otrygga anställningar. I spelet bjuder ni över varandra i desperation för att komma åt de underbetalda jobben; vem klarar hyran utan att bränna ut sig?

Efter spelet pratar ni om hur det kändes att spela, kikar på vilka verkliga mekanismer som ligger bakom designvalen, och diskuterar om spel som detta har något att tillföra utöver underhållningen och de igenkännande skratten.


Plats och tid: Föreläsningssalen, lördag 13.00-14.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Doctor Who-rummet


Doctor Who-rummet är aktivitetsrummet med en sci-fi twist inspirerat av den brittiska tv-serien Doctor Who. Här kommer du att kunna delta i aktiviteter som meet-up, filmvisningar och tävlingar av olika slag, och för dig som bara vill ta det lugnt finns en härlig myshörna. Här kan du tala om allt mellan tid och rum, vare sig det är om rymdvarelser eller gårdagens frukost. Man behöver inte vara en expert på serien för att kunna ha kul här, utan alla är lika välkomna!

Foto: Thuy Bui, 2016

Karlstad spelkulturförening


För dig som tycker att en nördhelg bäst spenderas runt en spelplan eller varför inte med ett gäng tärningar i högsta hugg rekommenderar vi starkt ett besök till Karlstad spelkulturförening! Här kan du spela brädspel och testa på rollspel tillsammans med andra!

Foto: Thuy Bui, 2016

Nördkreatörerna


Nördkreatörernas rum är platsen för dig som älskar kluriga quiz, logiska pussel och escape rooms! Här kan du under konventet testa på två olika Escape Rooms - Rum 1625 och Biljardrummet - och spela spela som Jackbox, Keep talking and nobody explodes, och en uppsjö av olika brädspel. Nördkreatörerna kommer även att hålla quiz under konventet.


Fredag 22.00: Two Rooms and a Boom

Lördag 22.00: Two Rooms and a Boom

Foto: Thuy Bui, 2016

Escape Room: Biljardrummet


Biljardrummet är ett sprillans nytt escape room som inte hållits på PicaCon tidigare! 

För att spela ett Escape Room krävs en föranmälan som görs i Nördkreatörernas rum. Varje Escape Room tar 90 minuter att spela.


Tillgängliga speltider:

Fredag: 17.00, 19.00, 21.00

Lördag: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00

Söndag: 11.00, 13.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Ninjajakten


Ninjajakten är en klassiker på PicaCon, så självklart kommer den tillbaka i år igen! I Ninjajakten får varje deltagare ett band som de ska sätta fast vid sina kläder. Bandet ska bäras synligt och leken går till så att alla deltagare försöker ta band från varandra. Du kan bara kulla någon (ta deras band) om de inte kan se dig! Lyckas du kulla någon måste de ge dig alla sina band. Blir du av med ditt band kan du hämta ett nytt i aktivitetsrummet, som är "safezone", men se upp! Du har bara tre liv, sen är du ute ur leken...


Start: Aktivitetsrummet

Tid: Lördag 10.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Seriestafetten


Seriestafetten går till så att alla deltagare får ett papper med 6 rutor. Var och en ritar en bild i första rutan på sitt papper, och skickar sedan vidare pappret till personen bredvid. Därefter ritar alla något i ruta 2 på pappret framför sig, som är en fortsättning på vad som händer i ruta 1. När alla sex rutor är ifyllda går vi tillsammans igenom serierna vi har skapat!


Plats: Pysselrummet

Tid: Fredag klockan 19.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Fanfictiontävlingen


Är du en fena på att hitta på fantastiska historier på nolltid, eller gillar du helt enkelt bara att försätta karaktärer i dråpliga situationer? Då kanske fanfictiontävlingen är något för dig!


I fanfictiontävlingen tilldelas du två karaktärer ur en slumpgenerator, och har sedan en timme på dig att skriva en historia om dem. På lördagskvällen hålls en uppläsning där alla fanfics läses upp och en vinnare koras!


Du kan börja skriva när som helst mellan under dagen på lördagen. Uppläsningen äger rum kl. 20.30 på lördag kväll!


Plats: Pysselrummet

Tid: Skrivtid lördag, 1 timme mellan kl. 10 och 21. Uppläsning lördag kl. 20.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Genshin impact meetup


Spelar du genshin impact? Eller kanske bara är intresserad av deras universe? oavsett så är man välkommen till detta meetup! Efter foton och snackande så kommer vi köra en genshin-inspirerad 3-kamp!


Plats och tid: Aktivitetsrummet, lördag 12.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Seminarium med Teater Skaka


"Dragking och att spela en maskulin karaktär på scen" är ett seminarium av och med dramapedagogen och dragartisten Jenny Wellander Bergman, även känd under namnet Liam Teasem, och Teater Skaka.


Under seminariet visar och berättar Jenny om hur man kan använda sig av kroppsspråk, röst och sminkning för att spela en maskulin karaktär på scen. Hon och teatergruppen ger även tips och råd, och frågor är varmt välkomna.


Vill du även testa på att röra dig, sminka eller applicera skägg? Då finns seminariet även som workshop!


Plats och tid: Föreläsningssalen, fredag 19.30


Foto: Thuy Bui, 2016

Lakritsprovning med Björn


Självklart kör vi en favorit i repris för söndagsförmiddagen, när Björn från Krukmakeri Hemjord kommer tillbaka till PicaCon för att låta oss dofta, smaka och prova lakrits från världens alla hörn.


Plats och tid: Föreläsningssalen, söndag 10.30-12.00


Foto: Thuy Bui, 2016

K-hamn Magic


K-hamn Magic är Kristinehamns förening för dig som gillar Magic the Gathering!

På PicaCon kommer de att hålla ett kortspelsrum där det finns möjlighet att testa just Magic the Gathering! De kommer att ha med sig flera MtG-format som du kan prova på att spela, såsom Commander, modern, old school 93/94, pioneer och pre-modern. Om intresse finns kommer det även vara möjligt att köra en Draft!


Spelar du redan Magic och vill uppgradera dina lekar och samlingar? I så fall kommer det även finnas möjlighet att köpa kort på plats.

Foto: Thuy Bui, 2016

Rollspel: The Maidens of Ferocity


Vad händer när en fuskande trollkarl, en hämndlysten munk, en djävulsdyrkande häxa, en krigshärjad paladin och en fangirl ranger möts? Det blir eran historia att berätta!

The Maidens of Ferocity är ett nytt konventsrollspel, som startar nu i år, på PicaCon 2023! Under tre sessioner spelas samma karaktärer, i en sammanhängande historia, under ledning av Daniel Winter.

Nybörjare eller veteran, oavsett erfarenhet är du välkommen att vara med och spela! Allt material så som karaktärer, tärningar, miniatyrer med mera finns tillgängligt. Antalet platser är begränsat och anmälan till varje pass sker på en särskild lapp utanför rollspelsrum 2.


Plats: Rollspelsrum 2

Tid: Fredag 18.00-21.00, Lördag 14.00-17.00 och 18.00-21.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Rave: Creatures of the Ocean


Vad händer när du förenar en mörk och skrämmande värld av djuphavsvarelser med en episk rave-upplevelse? Det är en händelse du inte vill missa! Med en fantastisk lineup av musik, ljus-effekter och storskärms visualiseringar, kommer DJ Klorex att ta dig till en annan värld. Kom klädd i din bästa cosplay-kostym, och låt din fantasi flöda. Tillsammans med en gemenskap av likasinnade personer, kommer detta evenemang att ge dig chansen att känna gemenskap med andra, oavsett om du känner dig lite blyg eller nere. Släpp alla hämningar och njut av stunden anta utmaningen och dansa med det okända!


Plats: Aulan

Tid: Lördag 22.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Digitala spel


Om du gillar elektroniska och digitala spel, så finns det en avdelning på PicaCon just för dig! Här kan du spela massor av olika tevespel eller försöka sätta highscore på något av flipperspelen!

Foto: Thuy Bui, 2016

Speltest: "Snille & Skrivkramp"


Välkommen att vara med på speltest av "Snille & Skrivkramp" tillsammans med speldesignern Felix Falk!


"Snille & Skrivkramp - att publicera sant är stort, att publicera först är större!" är ett strategispel som kommer att läggas upp på kickstarter framöver. Spelarna kontrollerar varsitt universitet, där professorer och doktorander intrigerar med och mot varandra, på väg mot målet att få publicera de mest prestigefyllda artiklarna. Spelet är byggt för att maximera spelarnas interaktion med varandras framtida möjligheter, så det gäller att ha ständig koll på sina motspelare.

Ta chansen att vara med och speltesta och ge feedback innan de sista detaljerna spikas!


Plats och tid: Rollspelsrum 1, lördag 20.00-21.45

Foto: Thuy Bui, 2016

Superhjälteklubben


Superhjälteklubben är en värmlandsbaserad podcast där grundarna Rasmus, Rasmus och Marcus Gabriel varje vecka diskuterar serietidningar, superhjältar, film, tv-spel och allt annat nördigt däremellan. De har alla olika specialområden som strålar samman i samtalet och skapar en gemytlig helhet. Podcasten inkluderar också emellanåt gäster, kända som okända, samt live-poddar från olika retrobutiker, seriemässor och konvent.

Under PicaCon kommer Superhjälteklubben att spela in en live-podd i flera delar.


Är du nyfiken på podden? Du kan hitta Superhjälteklubben på Spotify. 

Foto: Thuy Bui, 2016

Mystikens Samfund


Efter några års uppehåll kommer Mystikens samfund tillbaka till PicaCon, och de är glada över återseendet! Till deras rum är alla konventare, såväl nya som erfarna, unga som gamla varmt välkomna för att till exempel låna ett bräd- eller kortspel, diskutera rollspel eller med föreningens hjälp arrangera en turnering i ditt favoritbrädspel!

I vanlig ordning öppnar rummet sent och stänger ännu senare, så ta med dig lite kvällssnacks och ett gott humör och sväng förbi Mystikens Samfund!

Foto: Thuy Bui, 2016

Escape Room: Rum 1625


"Rum 1625" presenterades under PicaCon 2019 och gör en efterlängtad comeback!

För att spela ett Escape Room krävs en föranmälan som görs i Nördkreatörernas rum. Varje Escape Room tar 90 minuter att spela.


Tillgängliga speltider:

Fredag: 16.00, 18.00, 20.00

Lördag: 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00

Söndag: 12.00

Foto: Thuy Bui, 2016

Retrobio med Smutsiga Skepp


Längtar du tillbaka till gamla goda tiders serier och filmer? Behöver du en paus från konventets stim och stoj? Besök Smutsiga Skepp och deras retrobio! Här kan du njuta av gamla godingar inom film och serier, sånt som du förmodligen inte sett på många år och kanske rent av glömt bort fanns! Schema för visningarna kommer att finnas på konventet.


Foto: Thuy Bui, 2016

Spontanlekar


Ibland vill man bara släppa loss och leka lite - och då finns Aktivitetsrummet här för dig! Funkisarna i Aktivitetsrummet har massor av bra lekar på lut, så när det börjar klia i fingrarna är det bara att du kikar in, så sätter vi igång!


Foto: Thuy Bui, 2016

Blackbox-Lajv


Fast på havets botten, syret sinar, hjälp känns hopplöst... är detta slutet, eller kan vi göra något åt saken? Deltagarna i årets blackbox-lajv kommer befinna sig i ett rum som representerar deras sjunkna skepp, alla kommer få en mall på hur deras "karaktär" kan agera och bete sig. Kommer deltagarna försöka hjälpas åt att lösa problemen, eller kommer allt urarta i kaos?


Plats och tid: Aktivitetsrummet, fredag klockan 21.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Frukostleken


Vill du ha gratis frukost på lördagsmorgonen? Då är du välkommen att vara med på frukostleken! Bara en hake... för att faktiskt få det du vill ha så behöver du svara rätt på diverse trivia-frågor. Svarar du rätt får du välja ett pålägg, svarar du fel så får funkisarna välja pålägg!


Plats och tid: Aktivitetsrummet, lördag klockan 10.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Powerpoint-improv!


Här kommer en person få hålla en powerpoint-presentation! Twisten är att de inte i förväg kommer veta vad de ska prata om, hence the improv. De kommer få random bilder och random ord, och med detta ska man försöka hålla nån slags röd tråd genom sin presentation. Det brukar vara väldigt roligt att se på!


Plats och tid: Aktivitetsrummet, lördag klockan 21.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Workshop med Teater Skaka


"Dragking och att spela en maskulin karaktär på scen" är en workshop av och med dramapedagogen och dragartisten Jenny Wellander Bergman, även känd under namnet Liam Teasem, och Teater Skaka.


Under workshopen kan du som deltar, under ledning av Jenny och Teater Skaka, testa på hur du kan använda kroppsspråk, röst och sminkning för att spela en maskulin karaktär på scen. Du har även möjlighet att få testa på att applicera skägg.


Antalet platser till workshopen är begränsat, så föranmäl dig för att vara säker på att få en plats. Anmälan gör du i konventets entré.


Plats och tid: Aulan, lördag 16.00-18.00


Foto: Thuy Bui, 2016

Musikquiz i cafeterian


Är du vår nya mästare i musikquiz? Vill du vinna ett litet presentkort i vår cafeteria som du kan använda till snacks, godis eller frasiga toasts under konventet? Då är det dags att kavla upp ärmarna och visa att du kan musik!


Under konventshelgen kommer det att hållas två musikquiz i cafeterian, ett på tema vatten och ett på temat café och nörderier! Vässa pennan, teama upp dig med en vän eller två, och sätt igång!


Musikquiz tema vatten, fredag klockan 17.30 i cafeterian.

Musikquiz tema café och nörderier, lördag klockan 18.30 i cafeterian.


Foto: Thuy Bui, 2016

The Agency


Till The Agencys rum kan du komma när du känner att du behöver en lugn stund, eller om du känner dig ensam och vill ha någon att umgås med. Här kommer det till exempel hållas aktiviteter som slow meeting och Jack box, men även olika tävlingar.

Foto: Thuy Bui, 2016

Besökarnas auktion


Auktionen gör comeback! 


Har du nördiga saker hemma som du inte använder längre - manga, kläder, kanske en cosplayperuk? - men som skulle kunna få ett bra hem hos någon annan? Då kanske auktionen är något för dig!

Ta med dig de grejer du vill sälja på auktionen och lämna in dem under fredag eftermiddag/kväll. Kom sedan och var med under auktionen, hör folk buda på dina grejer och se dem sålda till högstbjudande!


Auktionen äger rum lördag kl. 11.00 i aulan.Regler för dig som lämnar in saker till försäljning på auktionen:

  • Varje person får lämna in max 5 saker - till exempel: en väska som säljs för sig själv räknas som en sak; två gosedjur som säljs tillsammans räknas som en sak; tre mangavolymer som säljs tillsammans räknas som en sak
  • Minsta utropspris är 20 kronor
  • Du deltar under auktionen för att kunna få betalt för dina grejer
  • Saker som inte har sålts hämtas ut vid utlämningsplatsen senast klockan 21.00 på lördag kväll.


Regler för dig som vill köpa saker på auktionen:

  • Minsta höjning vid auktionen är 5 kronor
  • Du budar genom att hålla upp din nummerskylt
  • Du hämtar ut dina inropade prylar genom att visa upp din nummerskylt, och betalar direkt till säljaren, på plats på auktionen.


Köpet sker direkt på auktionen i samband med uthämtning av inropade föremål. Köparen ska betala det pris hen har ropat in föremålen för och som antecknats i auktionslistan, direkt till säljaren som också deltar under auktionen. Betalning sker i första hand via Swish eller kontanter, om inte köpare och säljare kommer överens om något annat.


Osålda föremål som inte hämtats ut av ägaren före kl. 21.00 på lördagen kasseras.