Vilka arbetstider är tillåtna för unga arbetstagare?

Fråga: Om jag planerar att anställa minderåriga under sommarlovet, vilka specifika arbetstider och regler bör jag då följa för att säkerställa att jag följer lagarna?

Svar från juristen: Reglerna för hur minderåriga får arbeta i Sverige finns fastställda i föreskriften om Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3). Det är viktigt att förstå att dessa regler utgör grunden för vad som är tillåtet för minderåriga arbetstagare. Om något inte nämns i dessa regler, gäller istället arbetstidslagen (ATL) eller det kollektivavtal som arbetsgivaren kan vara bunden till.

För mer information rekommenderas att läsa artikeln Får minderåriga jobba på företaget?, som ger en översikt över vilka bestämmelser som gäller för barn och ungdomar i olika åldrar.

Sammanlagd arbetstid för minderåriga

Som arbetsgivare är det avgörande att komma ihåg att den totala arbetstiden för en minderårig, som är begränsad till åtta timmar per dag, gäller för alla arbetsgivare som den minderårige arbetar för. Det innebär att innan en anställning inleds, måste arbetsgivaren kontrollera hur mycket och var den minderårige arbetar för andra arbetsgivare. Detta för att säkerställa att den totala arbetstiden inte överskrider lagstadgade gränser.

Det är också värt att notera att minderåriga inte får arbeta mellan midnatt och kl. 05.

Arbetstider för yngre barn

Yngre barn får inte arbeta mellan kl. 20 och kl. 06. Dessutom måste de ha minst 14 timmars sammanhängande ledighet för nattvila (dygnsvila). De får arbeta högst 2 timmar per skoldag eller 7 timmar per skolfri dag, vilket ger en total maxgräns på 12 timmar per vecka.

För barn som arbetar inom familjen är det familjen som bestämmer arbetstiderna. Det är viktigt att dessa barn får en viloperiod om minst 2 dagar under varje sjudagarsperiod, som inte får understiga 36 timmar och ska ske under ledig tid.

Dessutom ska de ha minst 4 veckors sammanhängande ledighet varje kalenderår.

Arbetstider för ungdomar

För ungdomar, som är något äldre, är det avgörande att deras arbetstider inte påverkar deras skolgång eller möjligheten att ta emot undervisning. Ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka. Det finns också en flexibilitet som tillåter dem att arbeta upp till 8 timmar i genomsnitt över en sjudagarsperiod, vilket innebär att de kan arbeta mer vissa dagar och mindre andra.

Det är viktigt att ungdomar får minst 12 timmars dygnsvila varje 24-timmarsperiod, och att de inte arbetar under tidsperioderna mellan kl. 22–06 eller 23–07.

Det finns dock undantag där dygnsvilan kan förkortas till 11 timmar om:

  • Det ordinarie arbetspasset slutar mellan kl. 22 och 24 eller börjar mellan kl. 05 och 07.
  • Den minderårige har flera korta arbetspass under en dag, där inget pass överstiger 4 timmar.

Dessa undantag gäller under förutsättning att det finns en kompenserande viloperiod direkt efter arbetets slut. Ungdomar ska också ha minst två dagars veckovila, helst förlagd till helgen, och denna vila får inte understiga 36 timmar.

Sammanfattning

Det är avgörande att både arbetsgivare och minderåriga arbetstagare är medvetna om de regler som styr arbetstider och arbetsmiljö:

  • Åtta timmar är maxgränsen för arbetstid per dag för minderåriga.
  • De får inte arbeta mellan midnatt och kl. 05.
  • Yngre barn har specifika begränsningar på arbetet och ska ha lång ledighet.
  • Ungdomar får arbeta upp till 40 timmar i veckan med skydd av dygns- och veckovila.

Genom att följa dessa regler skyddar vi våra unga arbetstagare och säkerställer en balanserad arbetsmiljö.

KATEGORIER:

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *