Workshops och föredrag

Workshops och Föredrag

Lizandra Hermansson. Foto av: SollieFoto
Mermaids of Jönköping. Foto: Han med kameran, Kim Ventura
Mermaids of Jönköping. Foto: Han med kameran, Kim Ventura

ConraDargo om... Sällskapsspel


Känns det bekant med långdragen krigföring som sår en djup osämja, eller att plötslig bankrutthet tvingar någon att lämna spelsällskapet? Dagens sällskapsspel är tack och lov utformade helt annorlunda med massor av smart spelmekanik och dessutom intressanta, spännande teman! Efter denna föreläsning kommer du att se på de analoga spelen med helt nya, nyfikna ögon.


Föreläsare: Tomas "ConraDargo" Engström.

Tid och plats: Lördag 16.00-18.00, Föreläsningssalen

ConraDargo om... Japanska


Tittar du på anime? Läser du manga? Tycker du om den japanska kulturen och är nyfiken på språket?

Nöj dig inte med att endast lära dig enstaka ord och fraser genom popkulturen, med den drömmande inställningen att 'vad är väl en bal på slottet?' – kom och bli inspirerad samt övertalad att du faktiskt kan lära dig japanska!


Föreläsare: Tomas "ConraDargo" Engström

Tid och plats: Fredag 20.00-22.00, Föreläsningssalen


3D-printing och cosplay


Allt fler upptäcker 3D-printing som hobby och ser de möjligheter som finns inom cosplay att använda tekniken. Men vad är 3D-printing egentligen? Vad kan man göra och vad kan man inte göra? Räknas 3D-printing som fusk i tävlingar? Lennart, som tillsammans med Gustav går under namnet Random Cosplay och använder sig av 3D-printade saker i sina cosplays, visar en del av de 3D-printade saker de använde i Cosplay-SM, berättar om tekniken och svarar på frågor.


Föreläsare: Lennart Johansson, Random Cosplay

Tid och plats: Fredag 19.30-20.30, Aulan


Rollspelsresan


Daniel Winter har varit spelledare i tio år. I föredraget Rollspelsresan berättar han om rollspel och sin egna personliga resa: om hur en väldigt introvert och osäker person vågade kliva ut ur sitt skal och upptäcka rollspelens magi. Har du varit nyfiken på rollspel, missa inte att höra denna föreläsning. Kom sedan och testa rollspel i Drakdräparrummet på Picacon 2019!


Föreläsare: Daniel Winter

Tid och plats: Lördag 11.30-12.00, Aulan


Mobbning inom Cosplay


Tyvärr förekommer mobbning, kränkningar och trakasserier även inom spel-, konvent- och cosplaygemenskaperna. På PicaCon kommer Lizandra Hermansson, även känd som Mizzpig Cosplay, hålla en föreläsning om mobbning inom cosplay.

Du kommer få lära dig mer om vad fastshaming och slutshaming är, om näthat och troll, men också få veta hur du kan stoppa mobbning och skapa ett trevligare cosplaycommunity!


Föreläsare: Lizandra Hermansson

Tid och plats: Fredag 18.00-19.00, Föreläsningssalen


Mermaiding och cosplay


Mermaiding är en underbar träningsform och hobby. Det kan till och med vara en hel livsstil. Vi pratar lite om vad mermaiding innebär, dess historia och om hur du kan ta del av det goda. Sjöjungfrur är inte längre bara sagoväsen...


Föreläsare: Mermaids of Jönköping, Emmeli och Lizandra

Tid och plats: Lördag 11.00-12.30, Föreläsningssalen


Perukvård och styling


Emelie Winter från Värmland Cosplayförening håller i en föreläsning för dig som är ny till peruker eller vill fördjupa dina kunskaper. Vi går igenom allt från vad en peruk är till hur du bäst tar hand om den till olika tekniker för att styla den.


Föreläsare: Värmlands cosplayförening, Emelie Winter

Tid och plats: Fredag 16.30-17.30, Föreläsningssalen