Aktiviteter
Foto: Konan, 2014

Cosplay - tävlingar och parad


Allt du vill och behöver veta om cosplayparaden, cosplaytävlingen och cosplaysketchtävlingen!

Foto: Louise Larsson Nordling, 2018

Föredrag och Workshops


Här hittar du allt du behöver och vill veta om konventets alla föredrag och workshops!

Nördquiz och Spelmusikquiz


Känner du att du kan allt inom nördkulturen? Eller känner du att du vill lära dig mer om nördkulturen? Eller känner du bara för att quizza lite?


Då är Nördkreatörernas Quiz rätt plats för dig. Nördkreatörerna utlovar frågor som du garanterat kan svaret på, frågor som du troligen kan svaret på och frågor som det är förvånande om du kan svaret på. I quizen tävlar lag på max 3 personer mot varandra i allehanda nördkulturella frågor. Ett av quizen kommer vara inriktat på nybörjarvänliga nördfrågor, ett på de riktigt nördiga nördfrågorna och ett på musiken som förekommer i spelens värld. Om du skulle vilja ha ett quiz på något annat tema, hojta till så försöker Nördkreatörerna fixa det med.

Lakrits- och Chokladprovningar


Björn Andersson från Krukmakeri Hemjord kommer tillbaka till PicaCon och i år håller han inte bara en utan två provningar!


På lördag kväll kommer det att bli en lakritsprovning och på söndag förmiddag en chokladprovning. Under provningarna kommer ni att få smaka lakrits respektive choklad från världens alla hörn och lära er mer om de olika smakerna. Mer info kommer lite närmare inpå konventet.


Vill du köpa lakrits, choklad eller te så ligger Krukmakeri Hemjord bara lite drygt hundra meter från konventet.


Klicka här för att komma till Krukmakeri Hemjords facebooksida.

Nördkreatörernas Nattjakt


Känner du att konventet somnar för tidigt? Vill du leta efter en skatt? Lockar äventyr och mysterier dig?


Då är Nördkreatörernas Nattjakt helt rätt för dig. På lördagskvällen någon gång när mörkret infaller så startar de upp en nattjakt runtom konventet. I nattjakten tävlar lag om att vara de första som lyckas lösa mysteriet och hitta skatten. Det kommer bli någon form av interaktiv skattjakt, där du får vara kreativ, barnslig, äventyrlig och klurig på samma gång. Förra året var den uppskattad och oplanerad, detta år hoppas vi på ännu mer uppskattning och betydligt mer planering.

Exakt tid för nattjaktens start meddelas på konventet.

The Agency


The Agency är en förening som oftast fungerar som en form av kamratstödjare på konvent, men under PicaCon kommer de framför allt finnas på plats och hålla i massor av roliga aktiviteter. Vad sägs till exempel om fotojakt, meme-tävling, OC-workshop eller tävling i perukstyling? Kanske är "Parlamentet: fan edition" lite mer din grej, eller kanske utmaningen "How long can you last in a horror game?"? Missa heller inte specialversionerna av klassiska Maffia!Om du känner att du behöver någon att prata med under PicaCon så kan du kontakta vår Trygghetsgrupp.

ICHIBAN


ICHIBAN är en förening i Växjö som anordnar konventet IchiCon varje år sen 2009. När du besöker dem på PicaCon kommer du bland annat att kunna pyssla och spela spel. Till exempel kan du delta i en Jan-ken-pon-turnering, lära dig att vika origami eller vara med i en rafflande omgång av fotleken!


Klicka här för att komma till ICHIBANs facebooksida.

Mystikens Samfund


Mystikens samfund återvänder till PicaCon och naturligtvis är rummet fyllt av brädspel! Du älskar brädspel, Mystikens samfund älskar brädspel, alla älskar brädspel! Här kommer du att kunna hitta allt från Tjuv och polis till konstiga moralfrågande japanska spel.

Precis som vanligt kommer det att arrangeras ad-hoc-turneringar och förhoppningsvis vara midnattens place-to-be! Oavsett om du och dina kompisar vill låna ett spel och spela tillsammans hela dagen, eller om du vill komma förbi och snacka rollspel några minuter, så är du alltid välkommen in för att MySa!


Klicka här för att komma till Mystikens Samfunds facebooksida.


Besökarnas Auktion


Har du härligt nördiga grejer du inte använder? Har du blivit för lång för din gamla cosplay? Har du manga du inte läser längre? Fullt i figurinhyllan? Då kanske du är sugen på att ta med dem och sälja på PicaCon för lite extra cash! Vi arrangerar en auktion för besökare under konventet, där vi börjar på ett pris du som ägare väljer och jobbar oss uppåt!

Även om du inte har något att sälja är du förstås välkommen som köpare! Vem vet, kanske kan du hitta den där peruken du letat efter? En ny anime? Plushies och alpackor vars kramgohet är out of this world? Kom och ropa in dina favoriter!

Du kan lämna in dina saker vid en disk nära entrén från att konventet öppnar och fram till klockan 19 på fredagen, samt klockan 11-13 på lördagen.

 

OBS! Du får lämna in max 10 enheter av grejer till auktionen.  Vi uppmuntrar därför att bunta ihop era samlingar! Fem mangavolymer som säljs en och en räknas som fem enheter, men fem mangavolymer som säljs tillsammans till ett paketpris räknas som en enhet. Utropspriset måste vara minst 20 kronor.


Om väldigt många personer skulle lämna in saker till auktionen förbehåller vi oss rätten att stänga inlämningen tidigare.

Rollspel: Dungeons and Dragons - The Violent Angels Gang


Det här rollspelspasset leds av Drakdräparna!


Ett par vänner sitter på ett värdshus och berättar om sitt senaste äventyr. Ett lite annorlunda sätt att spela rollspel, då spelarna tillsammans med spelledarna återberättar något som redan skett. Mycket fokus på humor och lite slagsmål.

Rollspelet är nybörjarvänligt och det finns plats för max fem spelare.


Plats: Rollspelsrum 1

Tid: Lördag 13.00 – 17.00


Anmälan sker i Drakdräparrummet. Först till kvarn!

Cards Against Muggles-turnering


Kan Sara behålla sin titel som obesegrad mästare? Det är upp till dig att avgöra!


Cosplaygruppen TheMischiefManagers har en tradition av att spela partyspelet Cards Against Muggles när de håller livestreams med sina följare och det är dags för ännu en match. Spelet går ut på att spela sina kort rätt för att göra så roliga/hemska meningar grundade i Harry Potters magiska värld som möjligt.


Robin, Mattias, Christoffer och Sara kommer göra sitt bästa för att vinna din röst och lämna kvällen som segrare. De lovar skratt, tårar och förstörd barndom…


Plats: Aulan

Tid: Lördag, 21.00


Xortex 26XX-turnering


På fredag kväll håller VÄS och S.T.I.G en turnering i Xortex 26XX. Välkommen in till deras rum fredag klockan 21.00.


Rollspel: Rädda PicaCon från zombieinvasionen - igen!


Nördkreatörerna återupplivar en av förra årets rollspelssuccéer: Rädda PicaCon från zombieinvasionen! Max 6 spelare per tillfälle.


Plats: Rollspelsrum 2

Tid: Fredag 18.00 - 22.00, Lördag 18.00 - 22.00


Anmälan sker på en lista utanför Nördkreatörernas Escape Room.

Guest of Honour: Annica Smedius


Tillåt oss att presentera PicaCons kanske mesta gäst: översättaren, röstskådespelaren, skådespelaren och sångerskan Annica Smedius!

För många 90-talister och seriefantaster är hon rösten bakom karaktärer som bland annat Misty (Pokemon), Sailor Mercury (Sailor Moon), Tommy och Angelica (Rugrats), Velma (Scooby Doo), Sam (Totally Spies) och många fler favoriter!


På lördag eftermiddag leder serienostalgikern Lisa Toivio ett samtal med Annica Smedius om allt från dubbning och röstskådespeleri till hur det är att vara skådespelare. Om du har frågor som du undrar över, och vill att Lisa ska ställa, kan du skicka in dem till picacon@live.se fram till lördag 20 april. Självklart kan du också ställa dina frågor själv, eftersom samtalet avslutas med en Q&A-stund!


Plats: Föreläsningssalen

Tid: Lördag 14.00-15.30


Karlstad Spelkulturförening


Precis som namnet antyder så kommer Karlstad spelkulturförening att bjuda på en härlig blandning av olika spel under helgen! Här kommer det finnas möjlighet att spela olika brädspel, men också Varulv, Magic och annat kul. Kanske blir det partyspel på Switch, eller varför inte chilla i myshörnan?
Panelsamtal: Bakom kanalen


Hur är det att driva en youtubekanal och samtidigt balansera jobb, studier och andra delar av livet? The Mischief Managers bjuder in till samtal kring hur det är att driva en youtubekanal med fokus på cosplay!

ilken av alla deras sketcher är deras personliga favorit? Vad är det knäppaste som hänt under en inspelning? Varför lägger de så stort fokus på att inkludera olika sexualiteter och könsidentiteter när de tolkar karaktärer? Hur hanterar de folk som inte gillar vad de gör?

Robin, Mattias, Chris och Sara inleder med en kort föreläsning om kanalens historia och reflektioner kring de snart 5 år som kanalen funnits. Sedan är det fritt panelsamtal där era frågor är fokus.


Plats: Aulan

Tid: Söndag 11.00-12.30

Foto: Thuy Bui, 2016

Digitala spel


Om du gillar elektroniska och digitala spel, så finns det en avdelning på PicaCon just för dig! Här kan du spela massor av olika tevespel eller ge dig i kast med något av arkadspelen. På lördag eftermiddag kan du också vara med i en Smash bros. Ultimate Chaos-turnering!

Illustration: Sandra Bergström, 2018

10-årsjubileum!


PicaCon fyller 10 år i år och det måste förstås firas! Här kommer du att hitta information om tidigare års PicaCon men också få lite ledtrådar till hur vi kommer uppmärksamma vårt jubileum.

The Doctor Who-Room


Doctor Who-rummet kommer tillbaka till PicaCon!


Det är fjärde året på PicaCon och i år liksom tidigare så kommer det att erbjudas massor av möjligheter att nörda Doctor Who tillsammans med andra. Under helgen kommer det att genomföras flera schemalagda event men pyssel och mys är förstås igång hela konventet!


Klicka här för att komma till Doctor Who-rummets facebooksida.

Escape Room - The Unmasked Introduction


Känner du att du och dina vänner har vad som krävs för att lösa pussel och gå med i en hemlig organisation?


Då är Nördkreatörernas Escape Room något för dig. Under delar av dagarna öppnar Nördkreatörerna upp ett Escape Room på konventet, där grupper om max 4 personer får möjligheten att under 60 minuter lösa en rad pussel, gåtor och andra klurigheter för att förhoppningsvis hinna lösa uppdraget innan tiden tar slut. Det krävs inga förkunskaper eller andra färdigheter för att lyckas, utan med gott samarbete och metodisk genomgång av rummet kan alla klara utmaningen. Föranmälan till rummet krävs och görs på plats hos Nördkreatörerna på konventet.

The Mischief Managers


Cosplaygruppen, Youtube:arna och Harry Potter-nördarna The Mischief Managers kommer till PicaCon! De kommer att hålla i två paneler, och självklart en skrattfantastisk Cards Against Muggles-turnering!


Klicka här för att komma till Mischief Managers PicaCon-video.


Klicka här för att komma till Mischief Managers instagram.


Klicka här för att komma till Mischief Managers facebooksida.

V.Ä.S och S.T.I.G.


Föreningen S.T.I.G. kommer tillbaka till PicaCon, och med sig har den en kompisförening: V.Ä.S.! Deras namn står för Social technical interactive gaming och Västerås Äventyrssällskap, och tillsammans kommer de att erbjuda massor av aktiviteter under hela konventshelgen. Här kan du bland annat testa på HTC-vive med en massa olika spel inom många olika genres, bland annat populära Beat Saber. Du kan också spela spel ur minibrädspelsbaren eller pixla med minipärlor till självkostnadspris. Känner du dig tävlingssugen så finns det både Minecraft-tävling och självklart PS3-favoriten Johann Sebastian Joust. Bland priserna finns till exempel biljetter till konventet VÄSCon 2019.

Under hela konventet kommer du att kunna utmana dig själv i att bygga PicaCons grymmaste bygge, på temat KALAS!


Klicka här för att komma till Västerås Äventyrssällskaps facebooksida.


Klicka här för att komma till S.T.I.G.s facebooksida.

Common Grounds


Common Grounds är en ny förening som vill erbjuda motivation, inspiration, hjälp och vägledning inom det kreativa skapandet. På PicaCon kommer de att hålla en cosplayverkstad!

I cosplayverkstaden kommer det att finnas verktyg för att jobba med foam, worbla, textil och målning. Under konventet kommer föreningen också att hålla genomgångar i hur man jobbar med de olika materialen, och för den som behöver hjälp med att laga eller fixa sin cosplaydräkt så finns Common Grounds cosplayverkstad där för att hjälpa!


Klicka här för att komma till Common Grounds facebookgrupp.


Drakdräparrummet


Drakdräparna är ett rollspelscommunity med egen discord, twitch/youtubekanal och facebooksida. De kommer hålla i rollspel, workshops och föreläsningar!

I karaktärsskaparworkshopen får du testa att skapa din egen hjälte i Dungeons and Dragons. Drakdräparrummet hjälper dig förstås! Du får också chansen att möta andra spelares karaktärer i spännande strider, och du kan testa och uppleva olika verktyg som utvecklar din spelupplevelse både analogt och digitalt. Här är du välkommen både om du är fullkomlig nybörjare och vill ha hjälp att börja, och om du har många rollspelsäventyr i ryggen.


Rummet är öppet på följande tider under helgen:

Fredag: 15:00 – 21:30, Lördag: 10:00 – 21:30, Söndag: 10:00 – 14:00


Tider för rollspelspassen kommer du att kunna hitta i separata rutor här på sidan.


Klicka här för att komma till Drakdräparnas youtubekanal.

Rollspel: School lost in time


Det här rollspelspasset leds av Drakdräparna!


PicaCon-klassikern återvänder! Ett par amerikanska ungdomar får världens tråkigaste uppgift, att besöka en nedlagd gammal skola och skriva ett reportage. Rykten går om att skolan är hemsökt, men vi vet ju alla att sånt bara är påhitt… eller?

School lost in time är ett skräck- och mysterierollspel influerat av HP Lovecraft, skaparen av Call of Cthulhu med mera. Rollspelet är nybörjarvänligt och det finns plats för max fem spelare.


Plats: Rollspelsrum 1

Tid: Fredag 18.30 – 21.30, Lördag 18.30 – 21.30


Anmälan sker i Drakdräparrummet. Först till kvarn!

Magisk Q&A - The Mischief Managers


Har du någonsin undrat om Draco Malfoy verkligen är naturligt blond? Vem skulle vinna arga leken av Ron och Harry? Vad hände egentligen mellan Hermione och quidditchspelaren Viktor Krum?


Harry, Ron och Hermione har lyckats få kvarsittning tillsammans med Draco och måste nu svara på era frågor…


Cosplaygruppen TheMischiefManagers bjuder in dig till en magisk frågestund där du har chansen att få reda på allt som både böcker och filmer utelämnade. Kom och ställ dina klurigaste frågor till huvudpersonerna (+ deras ärkefiende) i Harry Potter!


Plats: Aulan

Tid: Lördag 13.30-14.45


Beat Saber-turnering


Under konventet kommer VÄS och S.T.I.G att hålla en turnering i Beat Saber! Först hålls fyra kval och därefter blir det förstås final.


Kval 1, fredag klockan 18.00

Kval 2, fredag klockan 23.00

Kval 3, lördag klockan 11.00

Kval 4, lördag klockan 14.00


Final, lördag klockan 21.00.


Dramatis Personae


Rollspelscommunityn Dramatis Personae kommer till PicaCon för att som vanligt svepa med er in i en annan värld. Här kommer att serveras te och ostbricka, och du kan vara med och skapa en allsaga eller skapa din alldeles egen, personliga mask. Du kan också delta i en minitävling eller bli spådd i tarot. Trubaduren spelar gärna den musik du vill höra, mot en liten slant.

Självklart kan du även i år vara med och försöka överleva i rollspelsäventyret Dödsleken!


Klicka här för att komma till Dramatis Personaes hemsida.


Raison d'Être


Karaokeföreningen kommer till PicaCon för att hålla sången igång! I deras rum kan du droppa in när som helst under konventet. Välj din favorit bland deras tusentals låtar och sedan är det bara att ta ton, vare sig det är k-pop, j-rock eller kanske Disney som ditt hjärta klappar lite extra för. Redan på fredag kväll hålls en karaoketävling, men hälften av tävlingsplatserna kan du föranmäla dig till redan innan konventet.


Karaoketävlingen

Plats: Aulan

Tid: Fredag klockan 21.00


Anmälan till karaoketävlingen kan du göra före konventet, genom att skicka meddelande till Raison d'être på Facebook. Du kan också anmäla dig direkt på plats på konventet.


Klicka här för att komma till Raison d'Êtres facebooksida.


Värmlands Cosplayförening


Värmlands Cosplayförening är en nybildad förening som vill samla cosplayare från hela länet, skapa träffpunkter för cosplayare och göra hobbyn mer känd.

Under PicaCon kommer de att ha ett bord där de berättar mer om föreningen och vad de hoppas kunna göra under året som kommer. De vill så klart också få veta mer om vad ni önskar av en förening som sysslar mer cosplay! Vad finns redan och vad fattas runt omkring i Värmland? Om du gillar cosplay så ska du alltså inte tveka att stanna till vid deras bord och prata cosplay!


Klicka här för att komma till Värmlands Cosplayförenings facebooksida.


Teckningstävling


Var med på PicaCons teckningstävling med tema FESTLIGHETER!

För att vara med och tävla så skapar du en bild i valfritt media, och tar med en fysisk kopia (eller originalet) som du lämnar in i Pysselrummet senast midnatt på fredagen. Kom ihåg att skriva ditt namn, telefonnummer och om du vill ha tillbaka bilden på bildens baksida. Då kan vi både ringa dig om du vinner, och få tag på dig när du kan hämta tillbaka den.
Det är helt upp till dig att tolka temat och du får alltså använda precis vilket medium du vill, så vad väntar du på? Det är bara att börja teckna!

Lycka till!


Sanjas virknings- och stickningshjälp


Har du försökt lära dig virka/sticka men får inte riktigt ordning på det? Får du inte riktigt till det, hur många gånger du än kollar på samma YouTube-video? Det är lugnt! Alla har varit där och alla kan komma därifrån!

Under PicaCon kommer Sanja, föredetta hantverksföretagare (Sakitty och SanLi) att kunna hjälpa dig på vägen! Ta med eget material (garn + nålar/krok) och så hjälps ni åt att reda ut det som krånglar. Alla är välkomna, oavsett om du har stickat eller virkat tidigare, eller aldrig hållit grejerna förut. Du behöver inte föranmäla dig utan det är bara att droppa in. Sanja har virkat sen hon var 4 år och stickat sen hon var 6 år, och vill gärna hjälpa andra att utvecklas i sitt hantverk.


Plats: Pysselrummet

Tid: Fredag 20.00-22.00, Lördag 11.00-13.00 och 20.00-22.00